top of page
Search

Všetko o horčíku


Horčík je minerál nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Podľa WebMD potrebuje dospelá žena okolo 310 miligramov (mg) horčíka denne a 320 mg po 30. roku života. Dospelí muži do 31 rokov života potrebujú 400 mg horčíka denne, ak sú starší, tak 420 mg horčíka denne a deti potrebujú 30 až 410 mg horčíka denne v závislosti od ich veku a pohlavia.



Podľa WebMD má horčík nasledujúce pozitívne účinky:


  • Posilňuje kosti. Telo využíva horčík na tvorbu nových kostných buniek. Mnoho vedcov predpokladá, že môže chrániť aj pred úbytkom kostnej hmoty, zlomeninami kostí a pri chorobe kostí - osteoporóze.

  • Bojuje proti zápalu. Horčík je známy tým, že napomáha telu predchádzať vzniku zápalu.

  • Chráni srdce. Správna hladina horčíka môže napomôcť znížiť pravdepodobnosť nepravidelného srdcového rytmu, srdcových chorôb alebo infarktu.

  • Zabraňuje migréne. Odborníci tvrdia, že horčík môže pomôcť pri blokovaní alebo znižovaní množstva indikátorov bolesti v mozgu a pri zúžení ciev, čo pomáha predchádzať migrenóznym bolestiam hlavy.

  • Znižuje riziko vzniku cukrovky. Horčík pomáha správnemu fungovaniu inzulínu, ktorého úlohou je udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. V jednej štúdii bola zistená menšia pravdepodobnosť výskytu cukrovky u ľudí, ktorí vo svojej strave prijímali viac horčíka, ako u tých, ktorí ho príjimali menej.

Dostatočné množstvo horčíka je možné získať konzumáciou niektorých z nasledujúcich potravín:

  • Orechy a semená. 28 g mandlí alebo kešu obsahuje 80 mg horčíka. Tekvicové semená, pekanové orechy, slnečnicové semiačka, arašidy a ľan sú tiež bohaté na tento minerál.

  • Celozrnné obilniny. Celé zrná majú nielen veľa vlákniny, ale majú aj vysoký obsah horčíka. Dva krajce celozrnného chleba obsahujú 45 mg horčíka, pol šálky hnedej ryže asi 40 mg a pol šálky varených ovsených vločiek 30 mg horčíka.

  • Avokádo. Jedna šálka na kocky nakrájaného avokáda obsahuje 44 mg horčíka.

  • Tmavá listová zelenina. Šálka ​​vareného špenátu alebo švajčiarskeho mangoldu obsahuje asi 150 mg horčíka. Zelená kapusta a kel sú tiež vhodným zdrojom horčíka.

  • Sójové výrobky. Šálka ​​sójového mlieka obsahuje až 60 mg horčíka, zatiaľ čo pol šálky pevného tofu asi 50 mg horčíka.

  • Fazuľa. Pol šálky čiernej fazule obsahuje 60 mg a fazuľa záhradná 35 mg horčíka. Medzi ďalšie strukoviny bohaté na horčík patrí cícer, biela fazuľa a šošovica.

Zdroje:

Nourish by WebMd. 13 December 2019

bottom of page